уторак, 11. август 2009.

ХИПОКРАТ ОПЕТ ЦРВЕНИ



"Не уопштавајте ствари, не сатанизујте нас све! То су само појединачни случајеви!" - овако се, хорски, бране лекари кад-год се открије нека лекарска афера, било корупционашка, било чак и кривична чији су актери људи у белом, у чијем опису радног места се подразумева хуманост. А свако мало открије се неко лекарско непочинство од кога би Хипократ поцрвенео. Ово последње, од неки дан, није чак ни појединачан случај, скоро да има размере - епидемије.
Засад, откривено је да су 25 лекара на територији Србије, неовлашћено, противзаконито, преписивали лекове себи, својим ближњима и ко зна коме још мимо правила и тако оштетили буџет за... много пара. А истрага још траје.Шта ће се све открити, може само да се претпоставља, с обзиром на оно што је откривено. А откривено је:
- Да је педијатар исписивао хиљаде рецепата за старије од 18 година, на шта нема право.
- Да је специјалиста неуропсихијатар себи преписивала антибиотике, а секретарици своје установе рецепте за Кронову болест за шта није овлашћена.
- Да је, у односу на исти период прошле године, овогодишњи биланс исписаних рецепата већи за два милиона, па сразмерно томе и трошкови, који наравно иду на рачун Завода за заштиту здравља..
Да је хлеб у питању, па човек и да разуме, земљом Србијом понегде већ глад хара, али - лекови?! Остаје нејасно шта чине са толиким лековима које преписују својим рођацима, и зашто их преписују, ризикујући да буду кажњени, ако се већ зна да је са садашњим "холограмским" здравственим књижицама провера неупоредиво лакша, а злоупотреба видљивија.
Да су све лекове које су рођацима преписали, ти сироти "болесници" попили, били би мртви одавно, оцена је инспекције. А да ли ће да се открије да су "исписивачима хиљада рецепата" власници околних приватних апотека стрине, ујне или братанице, остаје да се види.
Иако је мали део институција испитан, новци који су тиме проневерени, нису мали. Поставља се питање - ко ће то да врати?
И још једно, важније: докле ће људи у белом својим (не)делима чинити да их се Хипократ стиди?
А, "Немојте да генерализујете", кажу. "Нисмо сви такви".
И нису. Само, број у овој афери је већ толики да би се то могло назвати - појавом.

Тодора Шкоро

2 коментара:

  1. Beli mantili su odavno posiveli.Nije zdravstvo slučajno propalo.Moralni i materjalni sunovrat su davno reklo bi se probili dno dna.Mada uvek i od goreg ima gore...Strašno je što su se još u doba zlatnog socijalizma pisali recepti na tuđe knjižice...išlo se dotle da se i "Cedevita" prepisivala na recept....Zato danas osobe umiru od izlečivih bolesti jer je njihova socijalna davanja popio mrak. Dok su bili zdravi radili su i ulagali, onda je došla bratija koja je ispraznila čaše i flaše i sada ko ima para u slamarici taj će i poživeti, onaj ko nema zaspaće mirnim snom pravednika, onako kako je i živeo....Mada ni pare nisu garant za život,jer mnogi koji nose beli mantil(izuzimam moju malenkost)i potpisuju se Nušićevski sa Dr. ne razlikuju krajnik od jajnika,slepo crevo od dušnika i to je već problem za cenjenog ministra, koji tvrdi objektivno i subjektivno da su naši zdravstveni radnici (ne)pogrešivi...Samo kod Matijevića (kasapina) piše krupnim slovima - MUŠTERIJA JE UVEK U PRAVU...

    ОдговориИзбриши