среда, 19. август 2009.

ЖИВИ СТЕ?! ОНДА УМРИТЕ ОД СТРАХА!

Пише: Тодора Шкоро

Већ пет месеци, откад је откривен AH1N1,нови вирус грипа, а потом и пошто је проглашена пандемија истог, подељена су мишљења и светске, а не само српске јавности око озбиљности овог "надирућег" проблема. Срби к'о Срби, ваљда ништа не схватају озбиљно (сетимо се бомбардовања), али овог пута ни реакције обичног народа у свету нису једноличне и, чини се - очекиване. Једни страхују, други збијају шале, али је Светска здравствена организација ипак прогласила пандемију, из дана у дан пребројава заражене ( и мртве), спремају се милиони ( замало па милијарде) вакцина против нове пошасти, али, као да васцели свет баш и није у смртном страху, у каквом би требало да буде. Или не би требало.
Тек, колико озбиљности у целој ситуацији има сведочи најновија вест: холандски научник Алберт Остерхаус, шеф вирусологије из Ротердама, осмислио је нову видео игрицу под називом "The great flu" (велики грип) и " пустио" је на Интернет. Може се играти бесплатно, али само он-лајн на једном сајту. Па, ко је још жив ( што јер га је грип досад мимоишао, што иначе), сад може слободно да умре од страха, ако се усуди да дотичну игрицу погледа! И одигра!
Игрица, врло "забавно" почиње сценом гробаља из 1918. кад је светом харала пандемија "шпанске грознице". После тог "загревања", прелази се на игру. Свако бира да се разболи, а онда прати тај свој епидемиолошки траг. Свако има право да учествује у затварању школа и аеродрома, тржница и осталих јавних места у циљу спречавања епидемије. Буџет је, наравно, ограничен, али зато играч-болесник може стално да буде у прилици да чује "охрабрујуће вести шта су на путу спречавања пандемије учиниле владе земаља захваћене грипом". А, са друге стране, да прати и број оболелих, преминулих, број подељених вакцина, и да види како се ту снаћи. Ако се буџт испразни, вакцина не буде довољно, број оболелих достигне милионе, а клаустрофобичност због затворености у кућу целе планете изазове опште лудило... Јер, и то је могуће да се догоди. Да се отме контроли, да завлада паника, она виртуелна. Да се понови Орвел.
Или да се "болесници" спасу. Вештим маневром, кијањем у надланицу или марамицу, како се ко већ снађе...
Играрија-свињарија (ово по:свињском грипу).
Или ће нечему, осим забави која може да се прометне и у општу панику и страх ( кад реалног већ нема)- и да послужи? Нечем корисном. Видећемо.
СЗО се ограђује од ове игрице. Кажу, нису је они осмислили, немају времена ни да је играју. Имају паметнија посла. Пребројавају заражене и умрле. А њих је, за пет месеци у целом свету 178000 оболелих, а преминулих 1462, и то од последица "мешавине" свињског, птичјег и људског грипа.
То су чињенице. Далеко од оног стравичног биланса из 1918. године кад је смрт много више косила, а било много мање комуникација међу државама и континентима, него сада .И без вакцине, већина оболелих од AH1N1 у свету се данас опорави, избори са новим грипом. Неки чак и без фамозног Тамифлуа, који се негде показао као неделотворан...
Зато, далеко је то од "Смрти-Која-Коси". Коме онда треба нека тамо игрица која ће да произведе више страха и панике, него свести о томе шта треба да се ради? Осим ако некоме не одговара да нас, на глобалном нивоу, једно време држи у страху.
А ако су се преварили?
СЗО у процени кретања пандемије, у страху као реакцији на најаву исте, а аутори морбидне игрице "Грејт флу" у њеној популарности? Можда све то буде дочекано с подсмехом. Чекамо реакције.

2 коментара:

  1. Narodu treba dati hleba i igara.Srbi su nebeski narod i oni ne umiru od laboratorijskih boljki.Naša Vlada ima plan za vakcinaciju državnog vrha a ostali će pored 1000 evra dobiti i pristojnu otpremninu...

    ОдговориИзбриши
  2. Ni vlade drugih zemalja, draga moja, nisu bolje. Vidim sad to po ovoj "svinjariji". Medicinske sestre u SAD odbijaju da prime vakcinu... Ali, eto, možda na to ne treba ni obraćati pažnju, nego se baviti životinjama, cvećem... Što bi Volter rekao : obrađivati svoj vrt!

    ОдговориИзбриши