четвртак, 13. август 2009.

КРИСТ, ЛАЖИ И ДРУГЕ КОЈЕШТАРИЈЕ (из "тиска")



Пише: Тодора Шкоро

Кад вћ нема Срба, Хрвати су на добром путу да "зарате" сами са собом! Спорадично тек и са Словенцима (ако ови покажу и најмању наклоност према Србима).Више је ту неких других врелих којештарија у ово доба "мртве сезоне" на медијском небу. Тако је нова премијерка Косор заратила против "старе" поп-звезде Северине (или ова против ње, свеједно), подељеност око Томпсона се већ стишава, али један озбиљан сукоб је тек на помолу: председник Месић против Каптола (целе Католичке цркве) и то - сасвим отворерно!
Наиме, пошто је "Глас концила" у једном свом напису актуелног председника Хрватске Стјепана Месића прогласио велеиздајником и није му се потом извинио, а Црква се није оградила од тог става, клупко се закотрљало и јури... Најпре је Стипе одбио да присуствује миси у Книну, одржаној у "част бранитеља Хрватске", на 14. годишњицу "Олује". Како то нешто посебно није потресло клер, али је зато почело да дели хрватску јавност по том питању, тек неколико дана иза тога, освануло је настојање Стипе Месића да се из јавних установа - касарни, општина и др. морају склонити са зидова верски симболи католичке цркве - распећа поготово! Уз прилично немушто објашњење да је тиме католичка црква фаворизована у односу на остале верске заједнице у Хрватској (?!), а и да у једној секуларној држави нема потребе ни места верским обележјима на таквим местима...
Реакције се тек очекују. Сва је прилика, биће врло бурне. Ако "велики верници Хрвати" баш и не буду каменовали актуелног им председника, свакојаке речи ће му упутити, горе од од оних да је издајник. А што је извесније, започеће један други рат: верско-атеистички. Диљем целе "лијепе им њихове". Има да пршти!
И неће да буде наивно. Подсећања ради, Хрватска је увек некако опрезно, бојажљиво, у рукавицама приступала питањима вере и Цркве, па сад овај Месићев фронтални напад на Каптол, ко зна у шта може да се изроди.
А знају и Хрвати (и они верујући) за све грешке Цркве и њених појединачних посленика, увек је тога било и биће. Али нико им није скоро, тако као Месић сада, тражио да се са Црквом ако не прекине, а оно бар - рашчисти.Да је одвоје. Да буде по оној народној "попу поп, бобу боб!" Тихо и неприметно су се распећа насељавала на зидове "војарни", "опћина" и других профаних места, годинама уназад, а сад се тражи да се - под хитно уклоне!
"Једном комуниста, увек комуниста", рећи ће неки за Стипу. Или, "не успева да одоли личној сујети и повређености, па се сад обрушава на целу Цркву". Или, можда је у клеру виђен јак противник и непријатељ (демокрације, чега-ли), чим је побројано и то колико милиона куна се за цркву издваја, и то што враћену имовину бахато изнајмљују под закуп, и то што су, мимо свих других, ослобођени кризног пореза...
Није шала, озбиљан се рат заподенуо.
Или Хрвати не могу без верских сукоба, па кад више немају с ким да се по том питању гложе, они кренули сами са собом. Јер, ни поставши "еуропејци" они још не могу да забораве ко је које нације и вероисповести. Па су тако ових дана кивни на Словенце који су , у част "Рибље чорбе" из Београда штампали поштанске марке.
"А заборавили су да их је он звао коњушарима, и дичио се да је четник", гунђају.
А да, и још један естрадно-политички циркус: новоустоличена премијерка Јадранка Косор се силно замерила поп-звезди Северини Вучковић јер је, незванично, она забранила да лепа Севе пева на дан домовинске захвалности у Книну. Званични разлози се не наводе, јер је и ова забрана била "незванично" с премијеркине стране. То међутим није спречило кочоперну Севе да оспе дрвље и камење по премијерки. Седокоса хрватска "челична леди" засад ћути. А ако одговори, не би чудило да помене и Северинино порекло, оно српско...
Циркус. Политика, естрада, којештарије. И "распети Крист" као колатерална штета.
А можда је све то смишљено да пук има чиме да се забавља, да не мисли о кризи која стисла, па не пушта. Ни Хрватску.

Нема коментара:

Постави коментар