петак, 18. септембар 2009.

U SUSRET GNEVU



Piše: Todora Škoro

Nedelja, 20. septembar, nešto posle jedanaest sati. Na platou kod Filozofskog fakulteta nekoliko stotina njih, mirnih ali odlučnih, naizgled bezazlenih i benignih spremaju se da krenu u mirnu šetnju, protestnu, a tihu, skoro pa miroljubivu. Skoro...
Par stotina njih, ličnosti sa ozbiljnom devijacijom, oličenom u seksualnom opredeljenju prema istom polu, nisu, međutim, ni benigni, ni miroljubivi, ni bezazleni. Ili bar to nije ono što oni, već danima proizvode.
Pravo da su ekskluzivna vest imaju već danima; žandarmerijska ili-ne-znam-koja-već služba MUP-a ima ozbiljniji zadatak u obezbeđivanju njihovog skupa nego kad je dolazio američki potpredsednik; njihov skup učinio je da se povodom njega oglase (i energiju oko toga troše) institucije kakve su Vlada ove zemlje, Vlada grada, Srpska pravoslavna crkva i ostale verske konfesije, rizikujući da svojim logičnim stavom po tom pitanju izazovu odijum onih koji bi u Evropu, a pametniji način kako da joj se dodvore nemaju od blagosiljanja parade gejeva i lezbejki.
Već više od mesec dana, medijski, to je teror manjine nad većinom.Ako u nedelju pobede, ubuduće to neće biti samo njihov medijski teror nad većinom, biće tu svašta... Mora biti da su onda mnogo jaki, kako mnogi kažu! Ne želim da znam, ne zanima me. Ne znam da li su Rusi dobro postupili kad su jednostavno ovaj problem rešili tako što su okupljanja ovakve vrste zabranili. I - fertiš!
To kod nas nije moglo, verovatno. Pustili smo ih, halačili za njih ili protiv njih onoliko, a sad, u predvečerje onoga-što-biti-mora pitamo se - šta će da bude?
Može da bude svašta, ali mirno i dostojanstveno svakako biti neće. Hiljade policajaca koji će biti angažovani (da čuvaju njih par stotina!) obećava da će biti pendrečenja. Ne gejeva, nego onih što na njih nasrnu. Bojim se, biće takvih. I biće opet krvi i batiina... Idemo u susret gnevu. Samo - kolikom, videćemo.
Izgleda, stvarno, da su mnogo jaki. Jači od radnika, seljaka, ratnika, prevarenih stanokupaca, studenata... Sve pobrojane, policija je čuvala, ali i tukla, ignorisala ih država ili proterivala iz centra grada da ne zauistavljaju saobraćaj.Ali ne i - OVE!
U nedelju, Beograd će izgledati nadrealno: hiljade policajaca čuvaće par stotina seksualno devijantnih tipova, ako ih sačuvaju.
A ako devojčica koju je tata poveo na Kalemegdan bude pitala: "Tata, šta je ovo?" on jedino može da joj odgovori:
- Ovo je, sine, Srbija koja ide dođavola!

2 коментара:

  1. U srpskom jeziku ima jedna izreka - ČEGA SE PAMETAN STIDI, TIME SE BUDALA PONOSI! - te otuda i naziv tog majmunluka.Čudi me samo da ovaj narod ništa pametno da "pokupi" od te Evrope - tipa rad,poslovnost,visok stepen profesionalizma i ostale moralne vrednosti,nego se kači za bizarnosti i to im je kamen temeljac svega.Činjenica je i da toj Evropi zbog svojih malograđanskih stavova i izopačenosti sve više služimo kao meta za potkusurivanje.
    Šokiralo me je viđenje te bizarnosti i razlog zašto je ona važna od strane žene koja je psiholog (jasno mi je da psihologiju završavaju u većini slučajeva, oni koji imaju lični konflikt, te misle da će ga među koricama knjiga rešiti.Iako sam u pauzi studija fizike diplomirala i psihologiju - to ne smatram naukom već kursom).Kaže:"To je važno da dete može bez straha da kaže tati i mami, meni se ne sviđa Jana i Mara, meni se sviđa Janko i Marko..."Možeš si misliti koje oduševljenje će doživeti muškarčina tata ili sirota mama?!
    Došlo je vreme kada je izgleda izopačenost u modi.
    Molim Boga samo da fini i strejt momci ne izlimpače nekog predstavnika diplomatskog kora, inače eto nama sankcija na velika vrata....

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo iz poslednje tvoje rečenice će se dogoditi, potpisujem, a cenim da to znaju i oni-koji-vladaju-i-odlučuju... Pa, počim onda puštaju da se to dogodi. Pa zato jer im to - odgovara. A zašto, videćemo svi zajedno. Molim se da nisam u pravu...

    ОдговориИзбриши