петак, 31. јул 2009.

OSTA GOSPA BEZ SVOG PR-a

PIŠE: Todora Škoro

"Čudo iz Međugorja" nije, kao sva čuda, trajalo tri dana, nego skoro - tri decenije. Od onomad, i s tim čudom je gotovo. Jer, Gospa iz Međugorja ostala je bez svog PR-a!

Tomislava Vlašića, franjevačkog sveštenika, koji je one davne 1981.godine ustvrdio da mu se prikazala Gospa, a šestorici dečaka bio svesrdni pokrovitelj u istom prikazanju, pre par dana - smenio je papa lično! Naime, Benedikt XVI potpisao je ukaz kojim se Vlašiću oduzimaju sva dosadašnja crkvena prava, jer je utvrđeno da se njegova nepočinstva više ne mogu tolerisati. Naime, vređajući zdrav razum čitavog sveta ( pa i onog zaista verujućeg, zapadne hrišćanske orijentacije), Vlašić je godinama tvrdio kako mu se Gospa ukazala bar - 40.000 puta! Vatikan je dugo to tolerisao, milioni hodočasnika pohodili Međugorje, ali o zvaničnom priznavanju čuda iz Međugorja nije se nikad ozbiljno ni razmišljalo.
Nnikad se, međutim, nije ni reklo da se Vlašiću pričinilo!
A milioni dolara od tog čudnog turizma slivali su se godinama u hrvatski ( da li i vatikanski!) budžet.
Sad, međutim, posle bezmalo trideset godina, zbog "osnovane sumnje" da je Vlašić seksualno opštio sa jednom opaticom, te da s njom čak ima i sina, isti je raščinjen, zabranjeno mu čak i da govori o stvarima vere.
Da li će smeti da govori o svom privatnom životu, o svom u grehu rođenom sinu, ostaje nejasno. Sva je prilika da će i to prekriti ćutanje. Umeju iz Vatikana istrajno da ćute.
Ali, zašto baš sada, postavlja se pitanje?
Ili je "biznis" sa hodočašćem u Međugorje opao, ili možda tako Sveta stolica spasava imidž Hrvatske u okrilju neke nove Evrope koja ne toleriše "jurodive".
Jer, to dete se nije rodilo juče. Kažu, već je veliki dečkić.

1 коментар:

  1. Ptice uvek umiru pevajući...Katolička crkva je poznata po priviđenjima.Sećam se da mi je moja baba koja je živela na Gardošu pričala da su pedesetih godina prošlog veka pojedine katoličke porodice premazivale prozorska stakla benzinom i pri odblesku sunca se ukazivala Gospa u vidu "figure"..Narod bi se skupljao i....Samo nas je Gospa iz Međugorja mnogo koštala!

    ОдговориИзбриши